Αρχική Σελίδα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ) του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στο γνωστικό αντικείμενο ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ που οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης και διδακτορικού τίτλου σπουδών. Το Πρόγραμμα προκηρύσσεται για πέμπτη συνεχή χρονιά και αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 2003.

Α) Απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης: Γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, και υπό ορισμένες προϋποθέσεις και πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ προερχόμενοι από Τμήματα συγγενή της επιστημονικής περιοχής του προγράμματος.

Οι επιμέρους επιστημονικοί κλάδοι στους οποίους θα μπορούσαν να εκπαιδευθούν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι:
Εργοφυσιολογία (5 θέσεις), Αθλητική Βιομηχανική (3 θέσεις), Αθλητική Φυσικοθεραπεία (1 θέση), Αθλητιατρική (3 θέσεις), Αθλητική Ψυχολογία (2 θέσεις), και Προπονητική (3 θέσεις).
Σημειώνεται δε ότι οι προαναφερόμενοι επιστημονικοί κλάδοι καθώς και εκείνος της Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής θα κάνουν δεκτούς καθ΄υπέρβαση υποψηφίους, που πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι υπότροφοι του ΙΚΥ.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων και των εργαστηρίων είναι υποχρεωτική και οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ύστερα από επιτυχή εξέταση σε μαθήματα κορμού, υποχρεωτικά, κατ' επιλογή υποχρεωτικά και την εκπόνηση μεταπτυχιακής διατριβής. Η διάρκεια σπουδών για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι τουλάχιστον διετής. Στους αποφοίτους παρέχεται η δυνατότητα να συνεχίσουν σπουδές για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος.
Η αξιολόγηση και τελική επιλογή των υποψηφίων για απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης θα γίνει από τη Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων: α) βαθμός πτυχίου, β) βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο της Βιολογίας της Άσκησης, γ) πτυχιακή εργασία ή τριετής αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία, δ) δημοσιεύσεις-ανακοινώσεις, ε) γραπτή εξέταση σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τη Βιολογία της Άσκησης και στ) συνέντευξη.

Β) Απόκτηση διδακτορικού τίτλου σπουδών: Γίνονται δεκτοί κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του ΠΜΣ "Βιολογία της Άσκησης" του Πανεπιστημίου Αθηνών ή ισότιμων και αντίστοιχων προγραμμάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής διετούς φοίτησης, που έχουν εκπονήσει μεταπτυχιακή διατριβή. Επίσης, γίνονται δεκτοί κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής μονοετούς φοίτησης που έχουν εκπονήσει μεταπτυχιακή διατριβή, στην περίπτωση όμως αυτή όσοι κριθούν επιλέξιμοι, υποχρεούνται να πληρώσουν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο ΠΜΣ "Βιολογία της Άσκησης" για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Οι επιμέρους επιστημονικοί κλάδοι στους οποίους θα μπορούσαν να εκπαιδευθούν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος είναι: Εργοφυσιολογία (3 θέσεις), Αθλητική Βιομηχανική (1 θέση) Αθλητική Φυσικοθεραπεία (1 θέση), και Προπονητική (1 θέση).
Σημειώνεται δε ότι οι προαναφερόμενοι επιστημονικοί κλάδοι καθώς και εκείνος της Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής θα κάνουν δεκτούς καθ΄υπέρβαση υποψηφίους, που πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι υπότροφοι του ΙΚΥ.

Για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος απαιτούνται επιτυχής εξέταση σε υποχρεωτικά μαθήματα, ερευνητική δραστηριότητα σε Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών, δύο τουλάχιστον πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, προσφορά εκπαιδευτικού εργαστηριακού έργου διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου και συγγραφή πρωτότυπης διδακτορικής διατριβής. Προϋπόθεση για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής είναι η επιτυχία του υποψηφίου σε γραπτές εξετάσεις προκειμένου να αναγορευτεί σε υποψήφιο διδάκτορα Η διάρκεια σπουδών για την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος είναι τουλάχιστον τριετής.
Η αξιολόγηση και τελική επιλογή των υποψηφίων για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος θα γίνει από τη Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων: α) γενικός βαθμός μαθημάτων μεταπτυχιακού διπλώματος, β) ειδικός βαθμός μαθημάτων σχετικών με το γνωστικό αντικείμενο στο οποίο θα εκπονηθεί η διδακτορική διατριβή, γ) συνέντευξη-συστατικές επιστολές, δ) μεταπτυχιακή διατριβή, ε) δημοσιεύσεις και στ) ανακοινώσεις σε συνέδρια.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι πτυχιούχοι ή τελειόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ (για απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης) ή κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (για απόκτηση διδακτορικού τίτλου σπουδών) να υποβάλλουν:
1. Αίτηση μέχρι τις 31 Μαϊου 2003 σε ειδικό έντυπο που χορηγείται από τη Γραμματεία του Τμήματος.
2. Αντίγραφο τίτλων σπουδών.
3. Βεβαίωση ισοτιμίας από το ΔΙΚΑΤΣΑ για όσους προέρχονται από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
4. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων.
5. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας μεταπτυχιακών μαθημάτων.
6. Βιογραφικό σημείωμα με στοιχεία ερευνητικής δραστηριότητας και επαγγελματικής εμπειρίας.
7. Τεκμηρίωση επαρκούς γνώσης της Αγγλικής γλώσσας. Οι υποψήφιοι που δεν έχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί προς το σκοπό αυτό.
8. Δύο συστατικές επιστολές (για διδακτορικό τίτλο σπουδών, η μία από τον επιβλέποντα καθηγητή της εκπονηθείσας μεταπτυχιακής διατριβής).
9. Πτυχιακή εργασία.
10. Μεταπτυχιακή διατριβή (για διδακτορικό τίτλο σπουδών).
11. Δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις.
12. Πιστοποιητικό υπηρεσίας (για τους δημοσίους υπαλλήλους).
13. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνουν τις 9, 10 και 11 Ιουνίου 2003, η συνέντευξη στις 12 Ιουνίου 2003 και η εξέταση στην Αγγλική γλώσσα (όπου δεν υπάρχει τεκμηρίωση) στις 13 Ιουνίου 2003.
Η εξεταστέα ύλη μαζί με τον Οδηγό Σπουδών του Προγράμματος διατίθεται από τη Γραμματεία του ΠΜΣ, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες (κ. Στέφανο Κασιώλα, τηλέφωνο 010 7276027, fax 010 7276026, e-mail: gradbio@cc.uoa.gr, http://www.phed.uoa.gr ).

Αθήνα, 7 Απριλίου 2003 Ο Διευθυντής του ΠΜΣ "Βιολογία της Άσκησης"
Καθηγητής Β. Κλεισούρας

  
© 2000, University of Athens - Faculty of Physical Education and Sport Science
Επισκέπτες από 10/10/2005 Site statistics